Ugglan & Lyran

Lillens första rustning

Den ca åttaårige prinsen av Wales — den framtida Charles II (Karl II) av England — har på sig en liten variant av den slags rustning som bars av kyrassiärer; tungt kavalleri. Kyrass kommer av franskans cuirasse. Cuir = läder. På senlatin: coriācea = feminin form av nominativ av coriāceus = av läder. Porträttet är målat av Sir Anthony van Dycks verkstad och finns på National Portrait Gallery i London. (CC BY-NC-ND 3.0)

Eftersom man behövde kunna sitta till häst täckte rustningen bara framsidan och halva sidan av låren:

Johann Jacob von Wallhausen: Kriegskunst zu Pferd; Rüstung Kürassierer (Krigskonst till häst; Kyrassiererrustning). 1616. Deutsche Fotothek.

Rustningar var väldigt dyra. I det här fallet har det ju gått åt mindre material, å andra sidan har väl rustningssmeden inte kunnat automatisera tillverkningen riktigt på samma sätt som vid tillverkningen av en vuxen mans rustning: ”Så många slag med hammaren här så blir det bra.” Dessutom växer ju barn snabbt ur kläder.

Det är också möjligt att rustningen aldrig har funnits utan att van Dyck haft en vuxenrustning tillgänglig och målat in den i porträttet.

Notera prinsens moderiktiga frisyr med längre hår på vänster sida. Lovelock kallas det på engelska.

Källor:

Anna Reynolds. In Fine Style — The Art of Tudor and Stuart Fashion. London : Royal Collection Trust, 2013.

Rustningssmeden Albert Collins i poddavsnittet Återskapat – 26- Att vara rustningssmed.

Cuirass – definition of cuirass by The Free Dictionary

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2024 Ugglan & Lyran

Tema av Anders Norén