Ugglan & Lyran

Mer metallspetsar

Här en kvinna i liknande kläder; svart sammet med dekorationer av metallspetsar, här silver, som flickan i det förra inlägget.

I handen håller hon vad som ser ut som en pomander; en konstnärligt utformad behållare för väldoftande substanser, i form av en armillarsfär; en modell av himmelsfären. Örhänget är i samma stil.

Lejon symboliserar en rad olika saker, både positiva och negativa, i kristen mytologi, och förknippas med en rad olika helgon. Också inom heraldiken har lejonet en framträdande position. Det är svårt att säga när man inte vet vem porträttet föreställer vad det symboliserar här.

De svarta stenarna på korset är diamanter. Det här var drygt hundra år innan briljantslipningen av diamanter började utvecklas och de var långt ifrån de glittriga ädelstenar vi förknippar diamanter med i dag.

Vi ser här en tidig version av pipkragen, långt ifrån de dimensioner den senare skulle nå.

Dräktens strukturerade form är typisk för det spanskinfluerade modet som rådde vid tiden.

Porträttet anses vara målat av Pieter Jansz Pourbus, men en alternativ tillskrivning är en anonym fransk konstnär kallad Monogrammist G.E.C. Det gick på auktion hos Bonhams 2009 och finns nu i en okänd samling.

Källor:

Richard Stracke, Emeritus Professor of English, Augusta University: The Lion in Christian Iconography

A history of diamond cutting

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

© 2021 Ugglan & Lyran

Tema av Anders Norén